Ветеринарен център Перник

Здравето на Вашите любимци е наш приоритет!
Спешен телефон :
+359 879 55 36 35

Новини

Dirofilaria immitis

     Дирофилариозата е паразитно заболяване, което се причинява от кръгъл червей ( Dirofilaria immitis ), развиващ се в кръвоносната система на гостоприемника. Заболяването се предава чрез кръвосмучещи комари или по кръвен път. Тази паразитоза е широко разпространена в топлите средиземноморски страни – Гърция, Италия, Испания, в южните части на САЩ, а и напоследък в България.   Особеното при заболяването е, че междинен гостоприемник или преносител са комарите. Когато комарите смучат кръв от заразено животно, те поглъщат и микрофиларии (млади ларвни форми на паразита). После смучейки кръв от здраво животно, комарите впръскват част от стомашното си съдържание и така “инжектират” ларвите в него. Краен гостоприемник е кучето. След дълъг инкубационен период от около 6 месеца се развиват възрастни паразити, които живеят в белодробните артерии и сърцето. Червеите са дълги 17-27 см. Колкото по-голям е броят на паразитите толкова по-тежка е болестта. Заболяването се развива бавно , с клинични признаци като отслабване, лесна умора, задух, кашлица, сърдечен шум и др. Най-уязвими са кучетата отглеждани на открито – кучетата пазачи и ловните кучета. Домашните любимци, живеещи предимно на закрито, също боледуват, но по рядко.За да бъде поставена точна диагноза са необходими, специфични кръвни изследвания. Лечението на дирофилариозата е трудно и скъпо. В напредналите стадии на заболяването смъртността е голяма въпреки лечението.       Много по -лесна и евтина е профилактиката. Най-евтиният и достъпен препарат в България е инжективен – ивермектин. Той трябва да се използва през топлите месеци (от март до септември), когато има комари. Ивермектин се използва веднъж месечно.   Препаратът Prazimec D (противопоказен е за породите коли, шелти и бобтеил) също може да се използва за профилактика . Препоръчваме да се използва само ако не е възможно инжектирането с ивермектин.От медицинска гледна точка преди започването на тази профилактика е задължително да се направи кръвна проба, за да се провери дали кучето вече не е заразено. Това се налага защото около 3 – 6 % от кучетата с микрофиларии получават странични ефекти след прилагане на ивермектин в профилактични дози.           Основен фактор в заболяването са възрастните паразити, които се намират в белодробните артерии и дясната част на сърцето. В някои случаи, обаче, отделни паразити могат да предизвикат емболия на артерии в мозъка, окото и други органи, което води до съответните органни заболявания. При механично запушване на трикуспидалната клапа или поради развитието на cor pulmonale се развиват признаци на дясностранна сърдечна недостатъчност. Може да се наблюдава асцит, хепатомегалия, иктерус, чернодробна и бъбречна дисфункция. При запушване на vena cava от паразити, което се получава при повече от 60 възрастни червея, много често се развива разширяване на югуларните вени и пулсации на югуларните вени (ретрограден венозен пулс), дисиминирана вътресъдова коагулация и смърт. 

Изоспоридиоза /Кокцидиоза/

Изоспоридиоза /Кокцидиоза/ Изоспорите са вид едноклетъчни  паразити, които спадат към тип Протозои. Изоспорите са едни от причинителите на заболяването Кокцидиоза  при гръбначните животните.Причинителите на Изоспоридиозата са Isospora canis и Isospora ohioensis при кучето и Isosporafelis и Isospora rivolta при котката. Човекът също боледува. Заболяването е разпространено в цял свят. Много важно е да се отбележи, че кучето, котката и човекът НЕ могат да се заразяват едни други, защото причинителите са строго видово специфични. Сами по себе си Изоспорите не са патогенни, но тяхното действие се засилва от съпътстващи вирусни заболявания и от други проблеми, водещи до понижаване на имунитета. Заразяването може да стане чрез директно поглъщане на т.нар.спорулирали ооцисти .Изоспорите паразитират в тънките черва. Най-податливи на заболяването са младите,слабите и болнави животни и животните с отслабен имунитет. Клиничните признаци са свързани с обилна диариякоремни болкиповръщане и слабост.За да бъде диагностицирано заболяването е необходимо да бъде направено паразитологично изследване на фекалии.  Именно  затова е важно редовното изследване на фекалии на вашите любимци!Важно е да се знае, че стандартните обезпаразитяващи таблетки НЕ въздействат върху изоспорите

Защо да изберете нас ?

- Ветеринарен Център Перник ,е единствената ветеринарна клиника в града.- При нас Вашият  любимец ще бъде прегледан от лекар спецялист точно в областта, в която има нужда.- Ние се развиваме непрекъснато, предлагаме новости в лечението на много вътрешни и хирургични заболявания.- Наша цел е да помогнем на пациентите си, с помоща на знанията, опита си и отличната база ,с която разполагаме.- Ние сме единствените в града ,който  разполагаме със стационар и предлагаме 24ч. хоспитализация за болните животни.- За нас най-важен е пациента с неговите нужди и желанията на собственика му.-Нашата цел е заболяванията да бъдат открити в най-ранен стадии, когато лечението е максимално успешно.